Gert Harkema van In de Ban van de Ring zou zichzelf niet snel juwelier noemen. Hij is een echte sieradenontwerper.

‘Een juwelier verkoopt wat hij inkoopt, ik verkoop wat ik zelf maak. Ik werk het liefst in opdracht. Klanten kunnen bij mij precies aangeven hoe zij hun sieraad willen. Zij kiezen het materiaal, eventueel een edelsteen en soms maken zij zelf een ontwerp.

Alles is mogelijk, als klanten schrikken van de prijs geef ik aan waar de kosten liggen en kunnen er misschien aanpassingen worden gedaan. Er kan dan gekozen worden voor een andere steen, of voor een andere kwaliteit of iets minder of ander materiaal. Je hebt bijvoorbeeld geel goud, maar ook wit en rood, of zilver.

Mijn klanten zijn op zoek naar iets anders, iets bijzonders. Naar het ontwerp van hun eigen wensen. Ze komen uit het hele land, niet alleen uit Rotterdam. Het zijn mensen die de waarde en schoonheid van ambachtelijk handwerk herkennen. Ze komen uit allerlei leeftijdscategorieën, wel vooral vrouwen. Niet per se uit creatieve beroepen, het zijn gewoon mensen met oog voor detail die iets unieks willen. Als ik een sieraad maak, zorg ik er altijd voor dat het past bij de drager. Niet alleen de kleur van de huid, ook de kleur van de ogen, haar en de kleding zijn hierbij van invloed. Moeilijk om onder woorden te brengen, het is meer een gevoel. Ik vind ook niets lastiger dan als een man hier komt om zijn vrouw te verrassen met een mooi sieraad. Heb je een foto? vraag ik dan. Nog beter zou zijn als hij haar meenam, maar dan is de verrassing er af.

Ik hou van een warme, gemoedelijke, uitnodigende sfeer. Als mensen binnenkomen moeten ze denken: hier is alles mogelijk.

Ik maak natuurlijk ook trouw- en verlovingsringen en doe ook allerlei reparaties.